Παρασκευή, Απριλίου 09, 2010

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αργοκοιλιώτισσας


Με λαμπρότητα και θεία κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού της Αργοκοιλιώτισσας και ο καθαγιασμός της Αγίας Τράπεζας. Ακολούθησε Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Αυλώνας κ. Χριστοδούλου και Συλειτουργούντων των Μητροπολιτών Πτολεμαΐδας κ.Προτερίου, Θηβών και Λιβαδειάς κ. Γεωργίου, και του Παροναξίας κ. Καλλίνικου.
Την τελετή και την λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί Επίσημοι και εκατοντάδες πιστοί που για μια ακόμα χρόνια πλημμύρισαν τον χώρο μέσα και έξω από τον Ναό.
Συγκίνηση προκάλεσαν οι δεκάδες πιστοί που τήρησαν το έθιμο και προσήλθαν περπατώντας από την Χώρα και τα άλλα χωριά της Νάξου.
Το ιστορικό της θαυματουργής εικόνας
Το 1835 κατόπιν "καθ΄ ύπνου υπόδειξης", κατοίκου του χωριού Κόρωνος Νάξου και μετά από επανάληψη δεύτερης έρευνας επίσης ομοίας υπόδειξης στη θέση Αργοκοίλι βρέθηκαν τελικά δύο παλαιές βυζαντινές εικόνες της Παναγίας εκ των οποίων η μία παρουσίαζε την Παναγία επί της Ζωοδόχου Πηγής. Οι δύο αυτές εικόνες μεταφέρθηκαν αρχικά στο...χωριό Κόρωνος και από εκεί στη Μητρόπολη Παροναξίας. Τον επόμενο χρόνο, και ανήμερα της εύρεσης, εμφανίσθηκε αγίασμα σε επιφάνειο φρεάτιο μπροστά σε αντικρινό βράχο, από το σημείο εκείνο της εύρεσης. Σκάβοντας στη συνέχεια στο σημείο αυτό αποκαλύφθηκε είσοδος μικρού σπηλαίου εντός του οποίου μέσα από μια μικρή κρύπτη, αριστερά, υπήρχαν λαξευμένες βαθμίδες σχεδόν σε κάθετη διάταξη που οδηγούν στην από οροφής έξοδο. Ολόκληρο αυτό το σπήλαιο αποδίδεται σήμερα ως βυζαντινό παρατηρητήριο φυλάκιο παρά τη βάση του οποίου είχαν αποκρύψει τις εικόνες πιθανώς στη περίοδο της εικονομαχίας. Το σημείο αυτό του βράχου του αγιάσματος είναι ορατό από τη θάλασσα όχι όμως από την ακτή.














Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :