Σάββατο, Μαρτίου 27, 2010

Η Ελλάδα ο τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός των Ευρωπαίων


Περίπου το 80% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να ταξιδεύουν για τις διακοπές τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα "Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στον τουρισμό το 2010". Μόνο το 20% των άνω των 30.000 τυχαία επιλεγμένων πολιτών ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δε θα ταξιδέψουν το 2010, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό του 2009 (33%). Οι πολίτες της ΕΕ όλο και περισσότερο προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (57%), ενώ το 28% θα προτιμούσε να "ξεφεύγει από την πεπατημένη" σε ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς. Ο τουρισμός είναι μία από τις σημαντικότερουςς του κλάδου υπηρεσιών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης και το 6% της ....απασχόλησης.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Antonio Tajani, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, δήλωσε: "Τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2010 είναι ενθαρρυντικά για την τουριστική βιομηχανία. Πρέπει να εργαστούμε περαιτέρω για την ανάπτυξή της, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση από την άποψη συμμετοχής στο ΑΕΠ και στην απασχόληση στην Ευρώπη. Η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει τώρα τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί ο τομέας αυτός από μια ευρωπαϊκή προοπτική. Σχεδόν το 50% των κατοίκων της ΕΕ έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα πάνε διακοπές το 2010 και οι αντιλήψεις τους σχετικά με τη χρηματοδότηση των διακοπών τους έχουν, επίσης, ελαφρώς βελτιωθεί".

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι τα ακόλουθα:

* Υπάρχει συνεχιζόμενη τάση προς ανακάλυψη της Ευρώπης και της χώρας προέλευσης των τουριστών: και το 2010, το 50% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα τους ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
* Υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη στο να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις διακοπές τους: περίπου το μισό των πολιτών της ΕΕ που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές το 2010 θεώρησαν ότι θα έχουν επαρκή κεφάλαια (46%) -5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο ποσοστό από ό,τι το 2009. Ωστόσο, όπως και το 2009, το 10% δήλωσε ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα σχέδια των διακοπών τους..
* Τα ταξίδια παραμένουν δημοφιλή: περίπου τα 2/3 (65%) των πολιτών της ΕΕ ταξίδεψε για αναψυχή το 2009, και τα ταξίδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των κατοίκων της Νορβηγίας (84%), από τη Φινλανδία (83%), τις Κάτω Χώρες (79%) και την Ιρλανδία (78%).
* Η "ελκυστικότητα του τόπου" αναφέρεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας (32%) επιλογής του προορισμού διακοπών, ακολουθούμενο από την "πολιτιστική κληρονομιά" (25%) και "τις δυνατότητες ψυχαγωγίας" (16%).
* Η "αναζήτηση ανάπαυσης και αναψυχής" (37%) είναι το κύριο κίνητρο για τους πολίτες της ΕΕ για να ταξιδέψν, που ακολουθείται από το "ήλιος και θάλασσα" (19%) και το "επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς" (17%).
* Ο προγραμματισμός των διακοπών γίνεται από τους ίδιους: ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ που οργανώνουν τις βασικές τους διακοπές οι ίδιοι αυξήθηκε περισσότερο το 2009 (58%). Οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Κροατία (83%) και Τουρκία (82%) είναι στην κορυφή.
* Οι πιο δημοφιλείς επιλογές: Η Ισπανία (10,4%) ήταν ήδη ο πιο δημοφιλής προορισμός για το 2008 και το 2009 και δεσπόζει επίσης στα σχέδια των τουριστών και για το 2010. Ακολουθούν η Γαλλία (9,9%) και η Ιταλία (9,2%). Ωστόσο, το 17% των κατοίκων της ΕΕ που σχεδιάζει να πάει για διακοπές το 2010 δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με τον προορισμό.


Η Ελλάδα ο τέταρτος δημοφιλέστερος προορισμός για τους Ευρωπαίους Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην ΕΕ για το 2010. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, "«πού σκοπεύετε να πάτε διακοπές το 2010", το 8,3% απάντησε στην Ισπανία, το 6,1% στην Ιταλία, το 5,8% στην Γαλλία και το 3,9% στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 2010, το 76% των Ελλήνων σκοπεύουν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα, ενώ μόνο το 2% σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ιταλία και τη Γερμανία. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Έλληνες ταξιδεύουν κυρίως για λόγους αναψυχής 53% (έναντι 37% των Ευρωπαίων), για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους (17% έναντι 19% των ευρωπαίων) και για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα (14% έναντι 17% των ευρωπαίων).

Τα κριτήρια για την επιλογή του τουριστικού προορισμού είναι για τους Έλληνες το τοπικό περιβάλλον και η ομορφιά (37% έναντι 32% για τους Ευρωπαίους), η πολιτισμική κληρονομιά (26%, έναντι 25% για τους Ευρωπαίους) και η διασκέδαση (19%, έναντι 16% για τους Ευρωπαίους).

Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές και τα ταξίδια τους (79%), έναντι 58% των Ευρωπαίων. Σε ταξιδιωτικά γραφεία απευθύνεται μόλις το 9% των Ελλήνων για την οργάνωση των διακοπών τους, έναντι 23% των Ευρωπαίων.

Εξάλλου, το 22% των Ελλήνων, έναντι 18% των Ευρωπαίων της ΕΕ των 27, δηλώνουν ότι το 2008 και το 2009 δεν πήγαν διακοπές για οικονομικούς λόγους. Το 13% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν πήγαν διακοπές, λόγω έλλειψης χρόνου.




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :