Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2009

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο της γρίπης


Περισσότερες από 300 ανεπιθύμητες ενέργειες, προκαλούμενες από τα δύο πανδημικά εμβόλια της νέας γρίπης (Focetria και Pandemrix), έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Από αυτές, οι 10 πιο σοβαρές αφορούν σε νευρολογικές διαταραχές και αλλεργικές εκδηλώσεις, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ειδικότερα, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, χορηγήθηκαν 212.217 δόσεις εμβολίων για τη νέα γρίπη -με βάση τα στοιχεία του......ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο διάστημα αυτό, οι αναφορές που στάλθηκαν στον ΕΟΦ σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες των δύο εμβολίων για τη νέα γρίπη ανέρχονται σε 323 -οι 69 προέρχονται από επαγγελματίες υγείας και οι 254 από πολίτες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν σε αναμενόμενες, μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, και είναι σύμφωνες με τις πληροφορίες που περιέχονται στις οδηγίες χρήσης των δύο εμβολίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, γενικά συμπτώματα (πυρετός, ναυτία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία) και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια, εμετοί).

Οι παρενέργειες που περιγράφονται στις 10 σοβαρές περιπτώσεις είναι:

Τέσσερα περιστατικά με αλλεργικές εκδηλώσεις (οίδημα υπερώας, δυσκαταποσία, αλλεργική αντίδραση, αντίδραση υπερευαισθησίας, ερύθημα προσώπου και τραχήλου αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου).

Έξι περιστατικά με νευρολογικές διαταραχές (οπτική νευρίτιδα, γενικευμένος τρόμος, αδυναμία εκφοράς λόγου, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, εντοπισμένο αίσθημα αιμωδίας, δυσκολία στη βάδιση).

Ένα περιστατικό με συνυπάρχουσα μεταβολική διαταραχή (διαβητική κετοξέωση).
Σημειώνεται ότι κάθε αναφορά περιστατικού μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται σε κάποιες αναφορές ενδέχεται να μην σχετίζονται με τον εμβολιασμό, αλλά να προκύπτουν από υποκείμενη παθολογική κατάσταση ή συγχορηγούμενα φάρμακα.
e-tipos.com

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :