Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Η γκρίνια… κάνει καλό!


gkriniaris

Μπορεί η κακοκεφιά μας να χαλάει και των υπολοίπων τη διάθεση, μας κάνει όμως πιο προσεκτικούς. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, με το να είμαστε κατσούφηδες, το μυαλό μας λειτουργεί πιο ξεκάθαρα.Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει Αυστραλός ψυχολόγος, ειδικός στη μελέτη συναισθημάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόε Φόργκας, η ευθυμία ενισχύει τη δημιουργικότητα ενώ οι μίζεροι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και είναι λιγότερο αφελείς.Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, υπογραμμίζει ότι οι πιο μίζεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καλύτερα απαιτητικές καταστάσεις από ότι οι χαρούμενοι πράγμα που οφείλεται στον τρόπο που ο εγκέφαλος “προωθεί πληροφορίες για την επεξεργασία στρατηγικών”.

Στο πείραμα, ζητήθηκε από εθελοντές να δουν διαφορετικές ταινίες και να σταθούν σε θετικά ή αρνητικά γεγονότα της ζωής τους, ώστε να τους φέρουν σε θετική ή αρνητική διάθεση.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε ορισμένα τεστ, όπως να πουν τη γνώμη τους για το αν οι αστικοί μύθοι αληθεύουν και να φέρουν προσωπικά τους παραδείγματα.

Όσοι ήταν κακοδιάθετοι έκαναν λιγότερα λάθη και είχαν καλύτεροι επικοινωνία.

“Αν και η θετική διάθεση φαίνεται να προωθεί τη δημιουργικότητα, την ευελιξία, τη συνεργασία και την ευπιστία τους σε πνευματικές δυνάμεις (στο εν προκειμένω παράδειγμα), η αρνητική διάθεση κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να πράττουν πιο προσεκτικά και καλύτερους παρατηρητές”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι ήταν καλύτεροι στο να θέτουν. Αποδείχθηκε επίσης ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τον ανρθώπινο νου . Οι βροχερές, καταθλιπτικές μέρες ακονίζουν τη μνήμη μας και οι μέρες ηλιοφάνειας κάνουν τους ανθρώπους πιο αφηρημένους.

«Ελευθεροτυπία»

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :