Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2009

Το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά!!

Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τουλάχιστον κατά 35% τον κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς στους άνδρες και μάλιστα όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η ωφέλεια για την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισπανική έρευνα, η οποία όμως δέχτηκε επικρίσεις ότι αγνοεί τις συνέπειες του αλκοόλ για αρκετές άλλες ασθένειες.

Η εκτεταμένη έρευνα, που μελέτησε πάνω από 15.500 άνδρες και 26.000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "Heart" (Καρδιά)σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, συμπέρανε ότι ακόμα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ....
......μπορεί να κάνουν καλό σε ένα άνδρα, ενώ αντίθετα οι γυναίκες που πίνουν το ίδιο, δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου.

Άλλοι ειδικοί όμως προειδοποίησαν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες και επεσήμαναν ότι το αλκοόλ ευθύνεται για 1,8 εκατ. θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.

Η έρευνα έγινε στην Ισπανία -μια χώρα με πολύ υψηλή κατανάλωση αλκοόλ (έκτη στον κόσμο) αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών- ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 29 έως 69 ετών και διήρκεσε επί δέκα χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι όσοι πίνουν λίγο (π.χ. λιγότερο από μια βότκα τη μέρα) έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 35%, ενώ για όσους πίνουν από τρία έως 11 ποτά, ο κίνδυνος μειώνεται ακόμη περισσότερο (50% κατά μέσο όρο).

Οι γυναίκες -που, ούτως ή άλλως, εμφανίζουν αναλογικά λιγότερες καρδιοπάθειες σε σχέση με τους άνδρες- δεν εμφανίζουν τα ίδια οφέλη, κάτι που οι ισπανοί ερευνητές αποδίδουν στο γεγονός ότι ο οργανισμός των γυναικών επεξεργάζεται διαφορετικά το αλκοόλ και ότι οι γυναικείες ορμόνες λειτουργούν προστατευτικά για τις νεότερες.

Το είδος του ποτού δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, όμως η μελέτη διαπίστωσε ότι μεγαλύτερη ωφέλεια έχουν όσοι πίνουν μέτριες ως μεγάλες ποσότητες από διαφορετικά ποτά και όχι από ένα μόνο.

Ο μηχανισμός που το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά, δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ("καλής" χοληστερίνης), που εμποδίζει την ανάπτυξη της "κακής" χοληστερίνης στις αρτηρίες.


"Η καρδιά είναι απλώς ένα όργανο από τα πολλά στο σώμα. Μπορεί το αλκοόλ να παρέχει περιορισμένη προστασία σε ένα όργανο, όμως η κατάχρησή του μπορεί να βλάψει την καρδιά και άλλα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τον εγκέφαλο", δήλωσε η Κάθι Ρος του British Heart Foundation.

Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ τριπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ τόνισαν ότι η νέα μελέτη δεν πρέπει να ενθαρρύνει κανέναν να πίνει περισσότερο. "Η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την καρδιοπάθεια παραμένει αμφισβητούμενη", δήλωσε ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και πρόσθεσε ότι η νέα ισπανική μελέτη δεν πρέπει να θεωρηθεί η οριστική απάντηση στο ζήτημα.

Ο καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Ρόμπερτ Σάτον δήλωσε ότι η ισπανική μελέτη "έχει αρκετά λάθη" και οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η πολλή κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία.ΑΠΕ


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :