Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2009

Οι μεγάλες τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους παρά την κρίση

Ο εκ των διευθυντικών στελεχών της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, κύριος Ροζενγκρίν, σε ομιλία του, σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα επισήμανε ότι, από τη διεθνή οικονομική κρίση-πρωτόγνωρη μεταπολεμικώς-"οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη εξήλθαν ακόμα ισχυρότερες, καθιστώντας συνάμα τα κράτη, στις επικράτειες των οποίων αυτές δραστηριοποιούνται, λιγότερο ικανά να δώσουν λύση στα τρέχοντα προβλήματα".
"Αν και συνομολογείται ευρέως ανάμεσα στους οικονομικούς αναλυτές το "πολύ μεγάλος, για να πτωχεύσω, προσωπικά δηλώνω ευθέως ότι, πολλές μεγάλες διεθνείς τράπεζες αναπτύχθηκαν πολύ μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση", δήλωσε ο κ. Ρόζενγκριν.
"Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις", υπογράμμισε ο υψηλά ιστάμενος Αμερικανός τραπεζίτης, "το προφίλ πολύ μεγάλων τραπεζών του πλανήτη κατέστη...δυσθεόρατο, τόσο συγκριτικά με τα δεδομένα της χώρας προέλευσής τους, όσο και συγκριτικά με τις προδιαγραφές της χώρας υποδοχής τους".
Μάλιστα, ο ίδιος ομιλητής επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες....
....το αθροιστικό Ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών--δεν τις κατονόμασε--ισούται πλέον με λίγο περισσότερο από το 30% του αμερικανικού ΑΕΠ του έτους 2005, ισούται δε με περισσότερο κι από το 40% του αντίστοιχου του 2008.
Όμως, όσον αφορά τη Γαλλία οι αντίστοιχες αναλογίες διαμορφώθηκαν στο 180% και στο 250% περίπου, για τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στο 200% και περισσότερο κι από 400%.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ροζενγκρίν διευθύνει το υποκατάστημα της Fed στη Βοστώνη. (ana-mpa.gr)

Φυσικά και δεν τις κατονόμασε ούτε τους ιδιοκτήτες αυτών των "διεθνών τραπεζών" ή "χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων" ή "οίκων..." κατονόμασε γιατί αυτοί δημιουργούν τις κρίσεις, συσσωρεύουν το χρήμα και υποδουλώνουν τους λαούς κάτω από το άθλιο σύστημά τους.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :